Scurt istoric

Misiunea colegiului
Colegiul "I.L.Caragiale" recunoaşte faptul că fiecare elev este o individualitate, că fiecare elev este creativ, educabil şi menit să reuşească, în consecinţă să respecte nevoile individuale ale fiecăruia şi ofera un spaţiu în care invaţarea este un proces care incită şi încurajează. Ne asumăm misiunea de a educa tineri cu inteligenţe active şi creative, de a potenţa solidaritatea socială şi empatia, curajul de a-şi susţine punctul de vedere şi gândirea independentă, pragmatismul şi puterea de a visa. Noi urmărim dezvoltarea completă a fiecarui elev: pe plan spiritual, moral, intelectual, social, emoţional, fizic şi civic.

Inceputurile invatamantului secundar Ploiestean
Actualul Colegiu National "I.L. Caragiale" Ploiesti isi recunoaste originile in fiintarea Gimnaziului de Baieti din Ploiesti, care si-a deschis cursurile la 3/15 noiembrie 1864 in localul scolii Primare de Baieti Nr. 1. La inceput a existat o singura clasa I, 19 elevi, pentru ca dupa doua saptaamani sa se infiinteze si clasa a II-a, formata din 18 elevi, care in urma unui examen s-a considerat ca au cunostintele necesare pentru a fi declarati promovati ai clasei I. Cum si in Ploiesti se impunea dezvoltarea invatamantului, prin continuitate, de la cel primar catre cel secundar, faptul avea sa se implineasca prin infiintarea Gimnaziului, avand ca director onorific pe institutorul superior M.I. Georgescu de la Scoala Primara de Baieti Nr. 1, numit de Minister cu Ordinul Nr. 57946 de la 4-X-1864. Dupa un an acesta si-a dat demisia, iar director definitiv al Gimnaziului a fost numit, la 1 octombrie 1865, I.I. Romanescu. Numele de Sfintii Petru si Pavel s-a dat gimnaziului prin Ordinul Nr.7585, din 5 august 1866, semnat de ministrul I. Strat si capul diviziei, Gh. Bilciurescu, in urma Raportului Nr. 3 al directorului gimnaziului. Pana in anul 1878, Liceul Sfintii Petru si Pavel a functionat ca gimnaziu, din acelasi an devenind liceu de stat. In prima etapa, a genezei, gimnaziul a functionat fara intrerupere , timp de 14 ani, chiar si in timpul Razboiului de Independenta, cand in oras s-au concentrat trupele rusesti si ale voluntarilor bulgari. In curtea gimnaziului, intr-un mare cort alb, s-a aflat, in lunile aprilie-iunie 1877, capela tarului si a marelui duce Nicolae Nicolaevici. Anul scolar era impartit in semestre, urmate fiecare de examen. Biblioteca a purtat , in primul an , numele Biblioteca Dimitrie N. Dimitriade - drept ofranda din partea d-nei Maria Dimitriade (pentru sotul decedat), donatoare a 106 volume literare , didactice, latine, franceze, germane si romanesti. Cu trecerea anilor , planul de invatamant s-a imbogatit si diversificat, ajungand in anul 1876-1877 la 23 de obiecte de studiu, concentrate in 12 catedre incadrate cu titulari, cu exceptia a doi suplinitori. In anul scolar 1877-1878, facandu-se socoteala puterii didactice se constata ca gimnaziul se rezema pe un corp didactic definitiv si calificat.

 

ETAPA LICEULUI "SF. PETRU SI PAVEL" (1878-1948)
Gimnaziul Sf. Petru si Pavel / Liceul Vechi, incepand din anul 1898 va functiona in noul edificiu din Bulevardul Independentei, a carui "piatra fundamentala" s-a pus in ziua de 11 iunie 1895. Constructia a durat aproape trei ani spre mandria tuturor ploiestenilor care aveau acum un Liceu Nou, cel mai frumos din fara neintrecut nici de Colegiul Carol din Craiova si nici de cladirile marilor licee din capitala. ( Stoica Teodorescu ). Initial, planurile de constructie au fost ale arhitectului ploiestean T. Socolescu, dar au fost inlocuite cu cele ale lui Thoma Dobrescu, care este constructorul adevarat al cladirii ( Stoica Teodorescu, idem p. 175 ). Merita sa fie reprodusa impresionanta / emotionanta descriere a cladirii Liceului Nou / Sf. Petru si Pavel, de catre Stoica Teodorescu: "Nu poti trece pragul fara a nu te opri un moment cu privirea si asupra acelor doi Apostoli ai Evangheliei, oranduiti de straja la tatanile usii mijlocii a intrarii, in marime naturala, si cucernic infatisati, unul cu sabia, Pavel, altul cu cheia, Petru, asa dupa cum biserica i-a aratat lumii de-a lungul veacurilor, spre stiinta si veneratie. Sunt patronii scoalei sub egida lor apostoliceasca si de sfintenie, si-a depanat scoala rostul ei de pana acum. Cine a intrat si va intra si de acum inainte in cuprinsul scoalei, sa inteleaga ca intra intr-un lacas unde s-a propovaduit si se va propovadui cuvantul adevarului si al invataturii, spre luminarea si a mintii si a cugetului celor ce ravnesc cu adevarat a cunoaste si a merge pe caile bune si cinstite ale vietii. Nu se putea crede o emblema patronimica mai sugestiva decat a acestor doi Sfinti Apostoli pentru liceul nostru. Dumnezeu sa binecuvanteze pe cei cari, gasind-o, au daruit-o scoalei noastre. Dar tot inainte de a pasi inauntru, fara de vrere, aruncand ochii mai sus, vezi cea de-a doua parte a frontonului, care sustinand frontispiciul, este prevazut cu patru stalpi in stil corintic, mai mult decat frumosi, iar printre ei se vad cele 3 ferestre ale salii de receptie din spatele launtric al cladirii. In fine, frontispiciul poarta cu litere mari - de caracter latin - numele LICEUL SF-TII PETRV SI PAVEL."

 

ETAPA DE TRANZITIE A SCOLII MEDII NR. 1 "I.L. CARAGIALE" (1948-1965)
Reforma invatamantului, adoptata la 3 august 1948, a marcat in viata liceului importante noutati. Principalele repere de interes monografic, care definesc istoria liceului intre anii 1948-1965 sunt: Liceul Sfintii Petru si Pavel de pe Bulevardul Independentei este obligat sa renunte la edificiul sau traditional, primind in schimb Palatul Scolilor Comerciale, de pe Oilor, unde se si muta pana la 10 septembrie 1948; Devine singurul liceu de baieti din Ploiesti si din judet, preluand spre lichidare liceele N.Iorga si Nicolae Balcescu, gimnaziile M. Eminescu, Mihai Viteazul si altele; In ianuarie 1952, cu prilejul centenariului nasterii lui Ion Luca Caragiale, prin Decretul nr. 11/1952 al Presedintelui Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romane, liceului i se atribuie numele marelui dramaturg; Devine institutie de cultura generala cu trei cicluri (I, clasele I-IV, II, clasele V-VIII, III, clasele VIII-X); In 1954, scoala se va numi scoala Medie Nr. 1 I.L. Caragiale Ploiesti; Prin mixtare, institutia ia numele Scoala Medie Mixta Nr. 1 I.L. Caragiale Ploiesti; Revine la invatamantul de cultura generala de 11 clase si la furcarea ultimelor clase, a X-a si a XI-a (toamna 1956) in sectiile reala si umanista; Isi pastreaza localul de pe strada Oilor (Palatul Scolilor Comerciale), refuzand mutarea in localul de pe Bulevardul Independentei (vezi Paul D. Popescu). In aceasta etapa se infiinteaza invatamantul seral / "liceu real" (1948/1949), avand delegatie de directori prof. A. Vijoli, G.V. Milica, N. Lipcan, din septembrie 1951 fiind numit director prof. Paul D. Popescu. De la aceasta data cursurile serale se vor desfasura in localurile unor scoli elementare. Mai multi ani, invatamantul seral s-a dezvoltat independent. In 1964, la 29 noiembrie, s-a sarbatorit Centenarul Liceului.

 

ETAPA LICEULUI ION LUCA CARAGIALE (1965-1989)
In septembrie 1965, Scoala Medie Mixta Nr. 1 I.L. Caragiale Ploiesti primeste numele Liceul Nr. 1 I.L. Caragiale Ploiesti. Si in aceasta etapa sunt semnificative reperele: Gimnaziul, din anul scolar 1965-1966, se prelungeste la opt clase, durata de scolarizare devenind de 12 ani; In 1967, cand au aparut clasele "speciale", liceului i s-a dat o clasa speciala de fizica (a X-a), care nu a cunoscut decat doua serii, in locul ei primind o clasa de matematica, mentinuta pana in 1977; In 1973-1974, se infiinteaza o clasa speciala de chimie-biologie, care a fost transformata intr-o clasa umanista; Invatamantul primar ajunge la 2-3 clase paralele; In 1973, prin profilarea liceelor, liceul, care era de cultura generala, se transforma in liceu "real-umanist"; De la 1 septembrie 1977 devine liceu de matematica-fizica, prin Decretul nr. 207/1977 al Consiliului de Stat.